Cea mai mare provocare în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, dacă acestea vor avea loc. Imaginile surprinse de sateliți în Coreea de Nord

Cea mai mare provocare în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, dacă acestea vor avea loc. Imaginile surprinse de sateliți în Coreea de Nord
Publicat: 31/03/2018, 17:37

Donald Trump va trebui să convingă Phenianul să renunțe la fabricile, reactoarele și toate elementele care facilitează „îmbogățirea” țării din punct de vedere nuclear, potrivit unei analize The New York Times. Imaginile surprinse prin satelit arată că nord-coreenii își extind această ramură a producției nucleare.

Aceleași imagini au surprins un nou reactor în complexul nuclear din Yongbyon, acolo unde Coreea de Nord și-a început, în anii ’60, programul său nuclear. Astăzi, situl se poate mândri cu sute de clădiri înșirate de-a lungul unei porțiuni din râul Kuryong și care ocupă o suprafață de aproape 800 de hectare.

Coreea de Nord insistă, totuși, în a spune că unica menire a acestui reactor este aceea de a produce electricitate pentru uzul cetățenilor. Totuși, noul reactor produce, de asemenea, plutoniu, unul dintre „ingredientele” principale ale armelor nucleare. Astfel, reactorul poate suplimenta producția venită de la vechile facilități din complexul Yongbyon.

Fabricarea combustibililor nucleari în reactoare este văzută ca fiind o sarcină mai ușoară decât perfecționarea rachetelor care ar putea arunca arme nucleare pe tot globul. Dacă specialiștii se contrazic atunci când vine vorba despre cât de repede va reuși Coreea de Nord să dezvolte rachete care să reziste impactului pe care îl are reintrarea lor pe Pământ, aceștia au căzut de acord asupra faptului că nord-coreenii au reușit deja să-și perfecționeze arta de a folosi reactoarele pentru producerea plutoniului.

Noul reactor ar putea fi problematica centrală în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, de vreme ce Statele Unite insistă cu denuclearizarea completă. Dacă reactoarele nu vor fi și ele oprite, „înghețarea” testelor nucleare și ale rachetelor va permite acumularea unei cantități mai mari de combustibil pentru bombe, deci la un arsenal în creștere pe perioada derulării negocierilor.

Aceasta a fost și problematica centrală în negocierile cu Iranul, acolo unde Barack Obama a negociat o „înghețare” a producției noi de cantități semnificative de combustibil nuclear. În ceea ce privește Coreea de Nord, este neclar dacă Donald Trump va reuși să obțină o asemenea înțelegere.

Totuși, dacă nu se ajunge la nicio înțelege sau negocierile vor fi lăsate să continue, reactorul ar putea deveni o justificare pentru declanșarea acțiunilor militare. cel puțin dacă argumentele noului consilier pe probleme de securitate al lui Trump, John Bolton, triumfă. În martie 2015, înainte de înțelegerea cu Iranul, Bolton a scris într-o opinie publicată de The New York Times că nici negocierile, nici sancțiunile, nu vor opri Iranul din a-și susține programele nucleare. De atunci, Bolton a făcut afirmații similare și în ceea ce privește Coreea de Nord.

Activitatea reactorului, în creștere

Imaginile din satelit surprinse pe 25 februarie, arată aspectul emisiilor eliberate printr-unul dintre coșurile de fum. Acest lucru sugerează că la noul reactor au început deja testările preliminare, potrivit unui raport intocmit de Jane’s Intelligence Review și de Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională de la Universitatea Stanford.

Reactorul are capacitatea de a produce între 25 și 30 de megawați de electricitate, suficient pentru un oraș mic. De asemenea, are potențialul de a produce aproximativ 20 de kilograme de plutoniu în fiecare an, potrivit datelor Institutului de Știință și Securitate Internațională, un grup privat din Washington care urmărește evoluția armelor nucleare.

Această cantitate este de patru ori mai mare decât cea produsă anual de celălalt cel mai mare reactor nord-coreean, care a asigurat până acum necesarul de combustibil pentru armele nucleare.

Analiștii de la Stanford susțin că activitatea de la noul reactor s-a întețit semnificativ în 2017, sugerând că nord-coreenii se grăbesc să își ducă la bun sfârșit operațiunea.

Totuși, specialiștii au găsit și câteva dovezi care susțin spusele Coreei de Nord, cum că reactorul ar fi folosit pentru alimentarea cu energie a orașelor. Expertul Allison Puccioni, din echipa de la Stanford, a explicat că există un număr de obiecte care au fost puse în anumite locuri din zonă și care conduc la concluzia că acest reactor ar putea avea ca scop producția de energie electrică.

Cu toate acestea, potențialul pericol există, iar Coreea de Nord a interzis cu mult timp în urmă monitorizarea de către inspectorii internaționali a producției de plutoniu din reactoarele nucleare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău:...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A murit un mare campion din România: Dumnezeu sa te ierte, drum lin către cer!
Ștefan Bănică Jr., în culmea fericirii. Fiul cel mic a împlinit 5 ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
×